Sikalasta pöytään – possun matka
Tänä päivänä ei hintakaan ole este liharuuan syömiselle. Markettien välinen kilpailu pitää sianlihan hinnan alhaisella tasolla, joten siitä saa edullisesti varsin maukkaita ruokia. Ainoastaan kana on samaa hintaluokkaa kuin sianliha. Naudan liha ja kalatuotteet ovat edelleen jostakin syystä nykyään kalliita. Varsinkin erilaiset valmiiksi maustetut lihatuotteet ovat edullisia, niiden haittapuolena on kuitenkin se, että tällaisessa tuotteessa maustekastike sisältyy kilohintaan. Toisaalta, kokkaajalta jää pois maustamisen vaiva. Maukas ja korkealaatuinen, tietysti kokkaajasta riippuva ateria tulee hyvin edulliseksi porsaanlihasta valmistettuna. Porsaanlihan hyvä saatavuus, edullinen hinta ja monikäyttöisyys ruuanlaitossa ovat tehneet siitä hyvin suositun liharuokavaihtoehdon suomalaisiin ruokapöytiin. Perinteiset kinkkuviipaleet jatkavat voittokulkuaan voileipien päällyksenä ja uudet tuotteet, kuten pulled pork ovat lisänneet vaihtoehtoja porsaan lihan käyttöön ruuanlaitossa suomalaiskodeissakin.
Porsaanliha on edullista
Kun kinkusta ei ole joulun jälkeen jäljellä muut kuin luinen potka, on se erinomainen maunantaja esimerkiksi perinteiseen hernekeittoon. Loppiaisen jälkeinen aika on perinteisesti sydäntalvea, ja höyryävän kuuma hernekeitto maistuu pakkasen paukkuessa nurkissa. Kun joulukinkun tähteistä keittää makoisan hernekeiton, tulee kinkku käytettyä niin hyvin, kun se on mahdollista, hävikkiä ei siis juuri tule. Possunpotka on toki erilläänkin valmistettuna erinomainen pataruoka. Pitkään paahdettuna ja haudutettuna yhdessä perunoiden ja vihannesten kera siitä saa helpon ja maittavan liharuuan. Mausteina voi käyttää suolan lisäksi pippuria, rosmariinia ja vaikkapa laakerin lehtiä. Jos possunpotka ei ole valmiiksi suolattu, sen voi itse suolata laittamalla sen suolalla ja sokerilla maustettuun liemeen, joka on ensin keitetty ja sitten annettu jäähtyä. Suolaaminen kestää noin 10 tuntia.
Possusta makua ruokaan kuin ruokaan
Liharuuan, kuten muidenkin ruokien valmistukseen kannattaa hieman paneutua. Jos haluaa valmistaa tietynlaista ruokaa, on usein helpoin tapa onnistua reseptin seuraaminen. Vaikka tottunut kokkaaja ei aina reseptejä seuraakaan, on varsinkin uutta ruokalajia kokeiltaessa hyvä noudattaa reseptiä, jos sellainen on käytössä. Sen sijaan joulun supersuosikki eli kinkku ei reseptejä kaipaa. Kinkun paistossa ratkaisevaa on aika, ei se, millä se on maustettu. Kinkut ovat useimmiten valmiiksi suolattuja. Jos laittaa jouluksi pakastettuna olleen kinkun, kannattaa se sulattaa hyvin ennen uuniin laittamista. On varsin ikävä yllätys, mikäli paistotulos jää raa’aksi sisältä. Sama koskee myös muita pakastettuja lihoja. Joku paistaa kinkun leivottuna ruistaikinakuoreen, jonkun mielestä sinappi siveltynä kinkun pintaan on ainoa oikea tapa valmistaa maukas joulupöydän ruokien ehdoton kuningas.
Noudatettu resepti onnistumisen edellytys
Ei tarvitse olla huippukokki valmistaakseen hyvää ja maittavaa ruokaa possusta. Porsaanlihaa valmistettaessa maltti on valttia, eli mitä pidemmän aikaa lihan antaa kypsyä, sen maukkaammaksi ja mureammaksi se tulee. Ainoa sianliha, joka ei vaadi pitkää valmistumisaikaa, on possun filee. Fileetä liian pitkään paistettaessa siitä tulee helposti kuivaa. Varsinkin sisäfileessä ei ole juuri lainkaan rasvaa. Pekoni, jota aamiaiseksi tarjoillaan, ei vaadi suolan lisäksi välttämättä muita mausteita, paistinrasvakin tulee lihasta. Pataruoka, kuten karjalanpaisti saa parhaan ja maukkaimman koostumuksensa hitaasti uunissa hauduttamalla. Leivitetyt possunleikkeet taas saavat uutta vivahdetta, kun lisää mausteeksi korppujauhokuorrutukseen vaikkapa parmesaania ja timjamia. Itämaisia makuja taas niitä haluaville saa valmistamalla sweet and sour -possua. Porsaan liha on monipuolista ja parhaat sianlihareseptit ovat maltti ja mausteet.