Miten liha valmistetaan oikeaoppisesti?

Kaikille lienee tuttu tilanne, että kaupasta hankittu hyväkin lihapala muistuttaa paistamisen jälkeen muistuttaa olemukseltaan ja jopa maultaankin kengänpohjaa. Kokit sanovatkin, että hyvä liha on helppo pilata, mutta huonosta lihasta ei saa hyvää millään. Lihaa voidaan valmistaa monella eri tavalla, jokaisessa on kuitenkin omat niksinsä, jotka varmistavat onnistuneen lopputuloksen. Tai ainakin parantavat onnistumisen edellytyksiä.

Haudutus

Haudutus on varmasti helpoin tapa tehdä maittavaa ja mureaa liharuokaa. Esimerkiksi porsaan lapa uunissa haudutettuna on mureudessaan vertaansa vailla, ja oikein maustettuna todellinen gourmet ruoka. Onnistuneen haudutuksen salaisuus on pitkä haudutusaika ja mieto lämpötila. Karjalanpaisti on varmasti kaikkien tuntema haudutettu ruokalaji, joka maistuu erinomaiselle pitkään haudutettuna niin, että myös naudanliha on todella mureaa.

Paistaminen

Miten liha valmistetaan oikeaoppisesti?Kuinka tehdä naudanfilee pihvistä murea ja mehukas? Muutama perusperiaate helpottaa onnistuneeseen lopputulokseen pääsemistä. Ensinnäkin kannattaa liha ottaa jääkaapista huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen sen paistamista. Huoneenlämpöinen liha kypsyy tasaisemmin. Paistinpannu on sopivan kuuma, kun paistamiseen käytetty öljy väreilee hieman pinnaltaan. Voita käytettäessä tulisi sen olla hieman ruskistunutta. Maustamisen voi suorittaa joko ennen tai jälkeen paistamisen. Pihvit voi asettaa pannulle ja antaa niiden paistua rauhassa, ei tarvitse käännellä koko ajan. Punaiset nestepilkut pihvin pinnalla kertovat ajan olevan sopiva pihvien kääntämiseen. Jos haluat pihvien jäävän punaisiksi sisältä, ei niitä tarvitse paistaa kuin hetki kääntämisen jälkeen. Jos taas pidät kypsemmistä pihveistä, paista niitä hieman pitempään. Tässä vaiheessa voit vielä lisätä yrttejä tai vaikkapa valkosipulia antamaan makua pihveille. Pihvit on hyvä kietoa alumiinifolioon hetkeksi paistamisen jälkeen koska pihvien kypsyminen jatkuu hetken pannulta pois ottamisen jälkeen, näin ne säilyvät mehukkaampina.

Porsaanlihaan pätee sama kuin naudanlihaan, eli se on hyvä ottaa jääkaapista hyvissä ajoin ennen paistamista. Pihvit porsaanfileestä paistetaan samoin kuin naudanfilee pihvit, kuumassa pannussa kunnes lihan pintaan alkaa muodostua nestettä. Silloin on aika kääntää pihvit ja antaa niiden ruskistua toiseltakin puolelta. Paistamisen jälkeen jälkikypsymisen takia pihvien on hyvä antaa levätä hetken foliossa, ennen niiden tarjolle asettamista.

Grillaus

Grillaaminen on kesäinen harrastus. On hyvä muistaa, että grillaaminen perustuu korkeaan lämpötilaan lyhyessä ajassa. Mikäli haluat lihasta maukkaan, kannattaa se marinoida jo grillausta edeltävänä päivänä. Näin liha on tasamakuista, grillaatpa sen kokonaisena tai paloina. Jos haluat takuumurean lopputuloksen voi grillattavan lihan keittää lähes kypsäksi ennen grillaamista.