Laadukas liha on osa kokonaisuutta

Maailman johtavat kulinaristit ja gourmet-kokit vannovat korkealuokkaisten ruuan raaka-aineiden nimeen. Hyvät ja tuoreet kotimaiset raaka-aineet muodostavat pohjan ensiluokkaisille makuelämyksille, joissa yksinkertaisuus on valttia. Ruoka on maukasta itsessään, kun se perustuu raikkaisiin ja terveellisiin ruuan raaka-aineisiin, eikä sen valmistus vaadi mitään erikoistemppuja.

Suomessa käytettävät lihat

Laadukas liha on osa kokonaisuuttaSuomessa on perinteisesti tuotettu naudanlihaa lypsylehmän sivutuotteena. Kuitenkin Suomessa on ollut jo useita vuosikymmeniä nimenomaan lihan tuottamiseen erikoistunutta pihvilihatuotantoa. Tässä kasvatuksen päätuotteena on pihvirotuinen nautaeläin, kuten Limousin-, Hereford- tai vaikkapa Angus-rotuihin kuuluva nauta. Pihvirotuinen nauta on erittäin lihaksikas ja eläimen lihansaanto voi olla olla jopa yli kuusikymmentä prosenttia itse ruhon painosta. Tämä pätee myös pihvirotuisiin naaraisiin. Tosin sanoen liharotuisella sonnilla ja lehmällä saattaa olla toisiinsa nähden lähes yhtä suuri lihakkuus suhteessa ruhon painoon, vaikkakin urospuolisella sonnilla on luonnollisesti enemmän massaa, eli elopainoa kuin naaraspuolisella lehmällä. Pihvinaudan liha on maukasta ja vähärasvaista, tosin jossain voi olla tarjolla myös jonkin verran marmoroituneita ruhon osia. Ameriikassa arvostetaan sitä, että pihvi on kunnolla marmoroitunut, mutta suomalainen naudanlihan tuottaja saa hinnanvähennystä siitä, että naudan liha on rasvoittunutta. Suomessa arvostetaan vähärasvaisia tuotteita. Toisaalta kannattaa huomioida, että joidenkin kotimaisten pihvirotujen lihassa on erityisen paljon terveellisiä rasvahappoja, joilla on ihmisen terveydelle tutkitusti suotuisia vaikutuksia. Suomessa tuotetaan myös sian ja lampaanlihaa sekä broilereita. Myös erikoislihan tuotantoa on jonkin verran, kuten biisonin, strutsin, kalkkunan sekä villisian lihan tuotantoa, mutta nämä ovat vielä varsin marginaalisia suhteessa muuhun lihan tuotantoon. Lähes kaikkien näiden erikoislihatuotannonalojen pyrkimyksenä on tuottaa niin ikään vähärasvaista lihaa.

Liha kuuluu suomalaiseen pöytään

Yleensä ottaen kaupoissa tarjolla oleva suomalainen liha on riiputettua ja jo sinänsä mureaa ja käyttövalmista. Kuitenkin lihan paistamiseen on muutamia perussääntöjä. Jos arkiruuaksi halutaan paistaa jauhelihaa, on lihan oltava huoneenlämpöistä ja paistinpannun kuuma. Tällöin jauheliha on hyvä ottaa jääkaapista lämpenemään noin puoli tuntia ennen ruuanlaittoa. Sama pätee kaikkien muidenkin lihalaatujen ja ruhonosien kanssa. Kun naudanlihasta valmistetaan ruokaa, niin tietyt ruhonosat soveltuvat paremmin esimerkiksi hauduttamiseen kuin toiset. Mikäli naudan lihasta halutaan valmistaa vaikkapa herkullista Burgundinpataa, niin se kannattaa tehdä joko lavasta, etuselästä tai kulmapaistista, sillä nämä kestävät pitkää hauduttamista. Tämänkin pataruuan salaisuus on pitkä haudutusaika miedossa lämmössä. Tähän pataan voidaan lisätä makua antamaan niin yrttejä, punaviiniä, savupekonia kuin vaikkapa valkosipuliakin. Nyrkkisääntönä on, että mitä pitempi haudutus, sen mureampi liha.