Lammas on nostanut suosiotaan viime vuosien aikana

Lampaan liha on noussut suosioon viime vuosina. Terveellinen ja vähärasvainen ravinto on ollut viime aikoina tapetilla, joten on varsin luonnollista, että niin ikään terveellinen ja vähärasvainen lampaanliha on löydetty uudelleen muutamien vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen.

Lampaan kasvatus Suomessa

Lammas on nostanut suosiotaan viime vuosien aikanaSuomessa lampaan kasvatuksella on pitkät perinteet, vaikkakin sitä on kasvatettu pääosin sen tarjoaman villan vuoksi. Lammasroduista suomenlammas on kestävä ja monikaritsainen sekä sopii pohjoisen olosuhteisiin. Se on myöskin erittäin hedelmällinen, joten sen puolesta suomenlampaan tuotanto sopii ympärivuotiseen poikimiseen. Monet muut lammasrodut eivät pysty tähän. Ne karitsoivat alkukeväästä, usein juuri pääsiäisen aikaan, jolloin käynnissä olisi kuumin lampaan lihan sesonki ja tarvetta paisteille. Tämän vuoksi lammastilojen tuleekin pyrkiä ympärivuotiseen kartitsan tuotantoon. Tänä päivänä hedelmällistä suomenlammasta risteytetään liharotulampaiden, kuten Dexelin kanssa. Tälla tavoin karitsaan saadaan myös lihakkuutta. Muita Suomessa käytössä olevia rotuja ovat muun muassa Oxford-, Dorset- ja Rygja-lammasrodut. Suomenlammas on valtarotuna suomalaisessa lammastuotannossa.

Viime vuosina lammastilojen määrä on kasvanut runsaasti sekä olemassaolevat tilat ovat tehneet investointeja ja kasvattaneet kokoaan. Lammas on monipuolinen eläin, sen tarjoamia tuotteita ovat liha, turkikset, villa ja jopa jossakin päin maailmaa myös maito. Kuitenkin suomalaiset lammastilat panostavat lihaan. Vaikka lampaita on pidetty vähään tyytyväisinä eläiminä, jotka pärjäävät pelkällä heinällä erittäinkin karuissa olosuhteissa, niin totuus on se, että hyvin kasvava karitsa tarvitsee riittävästi hyvälaatuista rehua kasvaakseen. Rehua täydennetään kivennäisillä sekä vitamiinilisillä.

Lammas on kylläkin erinomainen maisemanhoitaja sekä joutoseutujen kunnossapitäjä. Sen pääasiallisena ravintona ovat nurmikasvit. Painoltaan kevyenä sorkkaeläimenä sen on helppoa liikkua vaikeassakin maastossa.

Lampaan lihan imago on noussut

Lampaan ja karitsan liha on saanut suosiota muun muassa lisääntyneen tiedotuksen vuoksi. Ihmiset ovat tulleet tietoisiksi lihaan liitettävistä hyvistä ominaisuuksista, kuten vähärasvaisuudesta ja mureudesta. Lisäksi lampaan- ja karitsan liha on erittäin maukasta, vaikka aikaisemmin epäluulot lampaan lihaa kohtaan kohdistuivat juuri tähän. Lämpaan lihaa pidettiin tunkkaisen makuisena. Lihan maussa oleva tunkkaisuus johtui siitä, että lampaat teurastettiin vanhoina ja niitä kasvatettiin villan, eikä lihan vuoksi. Tänä päivänä karitsan liha on erinomaisen makuista, sillä karitsat kasvatetaan noin 40 kiloisiksi, jolloin niiden teurasikä vaihtelee noin neljästä kuukaudesta aina vuoden ikään saakka riippuen kasvukyvystä. Monesti ulkomailta tulleessa lampaanlihassa laatu saattaa vaihdella, jolloin muttonia, eli vanhan lampaan lihaa voi eksyä enemmänkin joukkoon. Tämä saattaa vaikuttaa jonkin verran ulkomailta tuotavan tarjouslihan makuun. Kuitenkin kotimainen lampaanliha päihittää koko ajan markkinaosuuksia ulkomailta tuodulta lampaanlihalta. Näin ollen kotimaista lampaanlihaa kannattaa suosia muulloinkin kuin vain pääsiäisenä. Karitsan jauheliha sopii hyvin vaikkapa lihapullien valmistamiseen ihan arkiruuaksi.