Grillaaminen sopii kesään

Auringon lasku kesämökin rannalla, saunomisen jälkeinen rento olo ja grillistä kantautuva herkullinen tuoksu saa veden herahtamaan kielelle. Grillaaminen sopii kesäänOn kesä ja on aika grillata! Ruoan valmistus ulkona pitkän ja kylmän talven jälkeen on yksi kesäajan suurista nautinnoista. Ruoan valmistaminen grillaamalla on hauskaa ja pienellä vaivalla kokemattomampikin ruoanlaittaja loihtii suussa sulavia herkkuja. Grillejäkin on tänä päivänä tarjolla joka lähtöön, muutaman euron kertakäyttögrilleistä tuhansien eurojen kaasukeittiöihin, joissa voi samanaikaisesti valmistaa kaikki ateriaan tarvittavat lämpimät ruoat. Perinteinen kolmella jalalla seisova pallogrilli alkaa jo olla historiaa. Toki pallogrillejäkin on edelleen saatavilla ja edullisina ne puolustavat kyllä paikkaansa grillaushommissa. Sitä paitsi perinteinen hiiligrilli antaa grillattavalle ruoalle tietynlaisen ominaismaun, jota voi olla vaikea saada esimerkiksi sähkökäyttöisellä grillillä. Perinteinen grilli on sikäli helppokäyttöinen, ettei se vaadi mitään lisälaitteita, kuten esimerkiksi kaasupulloa ja näin sen voi helposti sijoittaa haluttuun paikkaan. Grilli, hiilet, sytytysneste ja tulitikut, siinä perussetti maukkaan grilliruoan valmistamiseen.

Kaasulla nopeasti ja vaivattomasti

Kaasukäyttöinen grilli on syrjäyttämässä perinteisen puuhiiligrillin ruoanlaitossa. Sen etuna on, että sen käyttö on nopeaa ja tarvittava grillauslämpötila saavutetaan lähes heti. Sytyttäminen tapahtuu piezo-sähköisesti ja onnistuu aina, jos vaan kaasua on pullossa ja sytytysmekanismi kunnossa. Hiiligrillissähän joutuu aina odottelemaan, että hiillos on tasainen ja siinäpä moni tekeekin virheen, kun lataavat grillattavan ruoan grilliin liian aikaisin. Pois otettaessa sitten huomataan, että kas, nythän hiillos olisi tosi hyvä. Kaasugrillejäkin on hyvin monenlaisia, valinnan varaa on niin ulkonäössä kuin vaikkapa polttimien määrässä. Usein kaasugrilleissä on myös sivupolttimia, joilla voi kätevästi vaikkapa keittää perunoita sillä aikaa, kun grillituotos kypsyy varsinaisen grillin puolella. Kaasugrillissä ei myöskään käytetä varsinaisia hiiliä, mutta joissain malleissa käytetään laavakiviä lämmön tasaisen leviämisen vuoksi. Kaasugrilleissä on joskus myös parilointimahdollisuus. Pihvin paisto onnistuu helposti, kun se tehdään tasalämpöisellä parilalla.

Grillaamalla herkullista

Mitä sitten voi valmistaa grillaamalla? Perinteinen makkara puolustaa varmasti aina paikkaansa, helppoutensa ja nopean kypsymisen tähden. Pieneen nälkään grillattu makkara on nopea apu. Erilaiset pihvit, porsaankylki ja vaikka porsaan lapapaisti ovat erinomaisia vaihtoehtoja grilliaterian pohjaksi. Marinoimalla tai erilaisia mausteita käyttämällä sekä voitelemalla grillattavan lihan pintaa mauste-öljyllä grillauksen kestäessä saadaan maku leviämään tasaisesti koko grillattavaan lihaan ja ahkeralla kääntelyllä ehkäistään lihan palamista. Erilaiset kasvikset voi myös helposti grillata maistuviksi, kunhan vaan muistaa, että kasvikset kypsyvät lihaa huomattavasti nopeammin.