Lihan säilyttämisen tärkeät asiat

Liha on erityisen herkkä elintarvike, jota on käsiteltävä ja säilytettävä oikein, jotta se ei pilaantuisi. Näin ollen lihan käsittely vaatii erityisen tarkkaa hygieniaa, jotta tuote säilyy hyvänä.

Katkeamaton kylmäketju

Lihan säilyttämisen tärkeät asiatLihan käsittelyssä on oleellista noudattaa katkeamatonta kylmäketjua, joka tarkoittaa sitä, että lihaa pidetään kylmänä kuljetuksessa, varastoinnissa sekä myöskin kaupan tiskissä. Kylmäketjun tulee jatkua vielä kaupasta kotiin aivan lopulliseen lihan käyttöön saakka. Kotijääkaapissa lihaa pitää säilyttää alle plusneljä-asteisessa lämpötilassa mielellään sen omassa pakkauksessaan. Kun kaupasta ostettaessa liha kannattaa ostaa vasta viimeisten ostosten joukossa, niin kotona ostoliha on varastoitava jääkaappiin heti ensimmäisenä. Kylmäketjun katkeamattomuudesta kannattaa huolehtia erityisesti kesäaikaan. Raaka liha on syytä säilyttää jääkapissa eri paikassa kuin muu ruuat. Varsinkin palvelutiskillä myytävä jauheliha on herkkä pilaantumaan. Se säilyy tuoreena huomattavasti lyhyemmän aikaa kuin muu liha. Näin ollen tällainen jauheliha tulee joko kypsentää tai paistaa nopeasti samana päivänä kuin se on ostettu. Yleensäkin palvelutiskillä myytävää tuoretta lihaa ei tule säilyttää jääkaapissa viikkokausia, vaan se on käytettävä parissa kolmessa päivässä. Toisena vaihtoehtona on pakastaa se välittömästi. Sallaiset lihat ja jauhelihat, jotka ovat pakattu vakuumipakkauksiin, kannattaa laittaa jääkaappiin omissa avaamattomissa pakkauksissa. Tällä tavoin niitä voidaan käyttää viimeiseen käyttöpäivään saakka, kunhan jääkaappi on tarpeeksi kylmä ja valolta suojattu.

Lihan pakastaminen ja sulattaminen

Sekä pakattua että pakkaamatonta lihaa voidaan myös pakastaa, kunhan se tehdään heti tuoreeltaan ja mieluiten pakastimen ollessa kytkettynä pakastustoiminnolle. Pakkaamaton liha voidaan laittaa pakastuspussiin ja pakattu liha voidaan antaa olla avaamattomassa rasiassaan. Hyvänä muistisääntönä on, että mitä vähärasvaisempaa liha on, sen pitempään se säilyy, jopa kuuden kuukauden ajan. Yleensäkin rasvaisempi jauheliha sekä kaikki sianliha on käytettävä kolmen kuukauden kuluessa niiden laittamisesta pakastimeen. Tällöin pakastimen lämpötilan on oltava vähintään -18 astetta, jotta bakteerit eivät pääse pilaamaan tuotetta. Lihan sulatus kannattaa tehdä mahdollisimman hitaasti, jotta liha pysyy kiinteänä ja mehukkaana. Näin ollen sulatukselle oikea paikka on jääkaappi. Täytyy muistaa, että sulatettua lihaa ei saa laittaa pakastimeen uudelleen, vaan se on kypsennettävä välittömästi sulamisen tapahduttua. Sulatettu liha menee huonoksi nopeammin kuin tuore liha.

Lihan kypsentäminen

Vaikka ruokatrendeissä usein suositaan lihan tarjoamista vähän raakana, niin useimpia lihoja, kuten sianlihaa, broileria ja jauhelihaa on kypsennettävä aina riittävästi. Jauhelihan kypsyyden tunnistaa siitä, että se muuttuu harmaaksi. Broilerin ja sianlihan kypsyys voidaan päätellä siitä, että kypsä liha on vaalean väristä.