Riistaruokaa metsästämällä

Riistan metsästyksen ja sen käyttämisen ravinnoksi hyväksyvät usein jopa ne luontoaktivistit, jotka eivät yleensä hyväksy minkäänlaisen Riistaruokaa metsästämällätuotantoeläimen lihan syöntiä. Riista nähdään ikään kuin luonnollisena vaihtoehtona ravinnoksi, sillä riistaeläin on saanut elää luonnollisessa ympäristössään omaa lajityypillistä elämäänsä. Joskus kylläkin saattavat unohtua ne tosiseikat, että luonnonvaraisen eläimen elämä on vaaroja täynnä. Riistaeläimen elämään kuuluvat pedot, taudit, nälkä sekä epäonnistuneet poikimiset tai vasomiset. Luonnonvaraisen eläimen elo on varsinaista selviytymistaistelua päivästä toiseen. Kuitenkin riistaruoka tarjoaa upean lisän ruokavalioomme. Tätä soisi käytettävän enemmänkin länsimaisessa ruuanlaittoperinteessä. Valmistusprosessista tulee entistäkin hauskempaa, kun yhdistät siihen hauskoja oheisohjelmia. Lue lisää vaihtoehdoista, joilla saa tehtyä arkisesta hetkestä entistäkin mielekkäämpää.

Riistaeläimen liha on tarkastettava tietyissä tapauksissa

Riistaeläimen lihan käytöstä on olemassa tarkat säännökset, joihin on syytä perehtyä ennen kuin sitä alkaa toimittaa yleiseen kulutukseen. Kuitenkin yleisesti ottaen pätee seuraava sääntö. Mikäli riistaeläimen lihaa on tarkoituksena viedä yleiseen kulutukseen, kuten ravintoloihin tai vähittäismyyntiin, on liha pääsääntöisesti tarkastettava ennen sitä. Tähän sääntöön löytyy kuitenkin poikkeuksia ja höllennyksiä, joista on hyvä ottaa selvää. Metsästäjälla tai metsästysseuralla on kuitenkin oikeus myydä tai ottaa pienimuotoisesti omaan käyttöön lihaa, jota ei ole tarkastettu. Kyseessä täytyy kuitenkin olla suora luovutus yksityishenkilölle. Tarkastamatonta riistaeläimen myytävää tai luovutettavaa lihaa saa myös leikata tai jäädyttää suoraan tarkoitettuna lopulliselle yksityiselle kuluttajalle. Tarkastamaton liha ei saa olla jalostettua kuitenkaan minkäänlaisiksi tuotteiksi, kuten jauhelihaksi, makkaraksi tai palvilihaksi. Luovuttamisen tulee tapahtua suoraan kuluttajalle, välittäjiä tai tukkumyyntejä ei tässä prosessissa hyväksytä.

Riistaeläimen liha on käsiteltävä hygieenisesti

Riistaliha pilaantuu herkästi, kuten liha yleensäkin. Sen vuoksi sitä on käsiteltävä ammattimaisesti. Saalis pitää kuljettaa asianmukaisesti, liha tulee paloitella ammattitaidolla ja säilytyksen on tapahduttava oikeanlaisissa kylmissä olosuhteissa, jotta tuote säilyy hyvälaatuisena. Oikea riistalihan käsittely muodostaa laadukkaan perustan herkullisen riistaruuan valmistamiseen. Riiputus on eräänlaista raakakypsyttämistä. Se tekee riistalihasta laadukkaampaa ja mureampaa ja näin ollen se on oleellinen tekijä hyvän lihan valmistamiselle. Tosin nuoria eläimiä ei tarvitse välttämättä riiputtaa. Aikuista eläintä on hyvä riiputtaa joskus jopa viikon verran. Riiputtamisessa optimaalisin lämpötila on nollan ja neljän asteen välillä. Ruhoa ei saa kuitenkaan päästää jäätymään, sillä jäätyminen keskeyttää raakakypsymisprosessin.

Riistaruuan valmistaminen

Riistaruuan makua ei kannata peittää, vaan pikemminkin korostaa samoilla aineksilla kuin mitä sen elinympäristössäkin on ollut. Luonnonmarjoista valmistetut marjamehut toimivat erinomaisesti riistaruokien kanssa. Samoin erilaiset marjahillot ja -hyytelöt täydentävät makuelämystä. Näissä raaka-aineena voidaan käyttää vaikkapa karpaloa tai puolukkaa. Riistakeiton suurustamiseen käy mainiosti ohrajauho ja maustamiseen kaikki Suomessa kasvavat yrtit. Riistalihan kypsennysaikaan vaikuttavat eläimen ikä ja koko. Luonnollisesti paisteja kypsennetään ja haudutetaan pitempään kuin esimerkiksi luuttomia fileitä. Tervetuloa nauttimaan riistaruuan maailmasta!