{"id":82,"date":"2017-12-27T11:42:43","date_gmt":"2017-12-27T11:42:43","guid":{"rendered":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/?page_id=82"},"modified":"2020-09-21T08:31:59","modified_gmt":"2020-09-21T08:31:59","slug":"sikalasta-poytaan-possun-matka","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/sikalasta-poytaan-possun-matka\/","title":{"rendered":"Sikalasta p\u00f6yt\u00e4\u00e4n – possun matka"},"content":{"rendered":"

T\u00e4n\u00e4 p\u00e4iv\u00e4n\u00e4 ei hintakaan ole este liharuuan sy\u00f6miselle. Markettien v\u00e4linen kilpailu pit\u00e4\u00e4 sianlihan hinnan alhaisella tasolla, joten siit\u00e4 saa edullisesti varsin maukkaita ruokia. Ainoastaan kana on samaa hintaluokkaa kuin sianliha. Naudan liha ja kalatuotteet ovat edelleen jostakin syyst\u00e4 nyky\u00e4\u00e4n kalliita. Varsinkin erilaiset valmiiksi maustetut lihatuotteet ovat edullisia, niiden haittapuolena on kuitenkin se, ett\u00e4 t\u00e4llaisessa tuotteessa maustekastike sis\u00e4ltyy kilohintaan. Toisaalta, kokkaajalta j\u00e4\u00e4 pois maustamisen vaiva. Maukas ja korkealaatuinen, tietysti kokkaajasta riippuva ateria tulee hyvin edulliseksi porsaanlihasta valmistettuna. Porsaanlihan hyv\u00e4 saatavuus, edullinen hinta ja monik\u00e4ytt\u00f6isyys ruuanlaitossa ovat tehneet siit\u00e4 hyvin suositun liharuokavaihtoehdon suomalaisiin ruokap\u00f6ytiin. Perinteiset kinkkuviipaleet jatkavat voittokulkuaan voileipien p\u00e4\u00e4llyksen\u00e4 ja uudet tuotteet, kuten pulled pork ovat lis\u00e4nneet vaihtoehtoja porsaan lihan k\u00e4ytt\u00f6\u00f6n ruuanlaitossa suomalaiskodeissakin.<\/p>\n

Porsaanliha on edullista<\/h2>\n

Kun kinkusta ei ole joulun j\u00e4lkeen j\u00e4ljell\u00e4 muut kuin luinen potka, on se erinomainen maunantaja esimerkiksi perinteiseen hernekeittoon. Loppiaisen j\u00e4lkeinen aika on perinteisesti syd\u00e4ntalvea, ja h\u00f6yry\u00e4v\u00e4n kuuma hernekeitto maistuu pakkasen paukkuessa nurkissa. Kun joulukinkun t\u00e4hteist\u00e4 keitt\u00e4\u00e4 makoisan hernekeiton, tulee kinkku k\u00e4ytetty\u00e4 niin hyvin, kun se on mahdollista, h\u00e4vikki\u00e4 ei siis juuri tule. Possunpotka on toki erill\u00e4\u00e4nkin valmistettuna erinomainen pataruoka. Pitk\u00e4\u00e4n paahdettuna ja haudutettuna yhdess\u00e4 perunoiden ja vihannesten kera siit\u00e4 saa helpon ja maittavan liharuuan. Mausteina voi k\u00e4ytt\u00e4\u00e4 suolan lis\u00e4ksi pippuria, rosmariinia ja vaikkapa laakerin lehti\u00e4. Jos possunpotka ei ole valmiiksi suolattu, sen voi itse suolata laittamalla sen suolalla ja sokerilla maustettuun liemeen, joka on ensin keitetty ja sitten annettu j\u00e4\u00e4hty\u00e4. Suolaaminen kest\u00e4\u00e4 noin 10 tuntia.<\/p>\n

Possusta makua ruokaan kuin ruokaan<\/h2>\n

\"SikalastaLiharuuan, kuten muidenkin ruokien valmistukseen kannattaa hieman paneutua. Jos haluaa valmistaa tietynlaista ruokaa, on usein helpoin tapa onnistua reseptin seuraaminen. Vaikka tottunut kokkaaja ei aina reseptej\u00e4 seuraakaan, on varsinkin uutta ruokalajia kokeiltaessa hyv\u00e4 noudattaa resepti\u00e4, jos sellainen on k\u00e4yt\u00f6ss\u00e4. Sen sijaan joulun supersuosikki eli kinkku ei reseptej\u00e4 kaipaa. Kinkun paistossa ratkaisevaa on aika, ei se, mill\u00e4 se on maustettu. Kinkut ovat useimmiten valmiiksi suolattuja. Jos laittaa jouluksi pakastettuna olleen kinkun, kannattaa se sulattaa hyvin ennen uuniin laittamista. On varsin ik\u00e4v\u00e4 yll\u00e4tys, mik\u00e4li paistotulos j\u00e4\u00e4 raa’aksi sis\u00e4lt\u00e4. Sama koskee my\u00f6s muita pakastettuja lihoja. Joku paistaa kinkun leivottuna ruistaikinakuoreen, jonkun mielest\u00e4 sinappi siveltyn\u00e4 kinkun pintaan on ainoa oikea tapa valmistaa maukas joulup\u00f6yd\u00e4n ruokien ehdoton kuningas.<\/p>\n

Noudatettu resepti onnistumisen edellytys<\/h2>\n

Ei tarvitse olla huippukokki valmistaakseen hyv\u00e4\u00e4 ja maittavaa ruokaa possusta. Porsaanlihaa valmistettaessa maltti on valttia, eli mit\u00e4 pidemm\u00e4n aikaa lihan antaa kypsy\u00e4, sen maukkaammaksi ja mureammaksi se tulee. Ainoa sianliha, joka ei vaadi pitk\u00e4\u00e4 valmistumisaikaa, on possun filee. Fileet\u00e4 liian pitk\u00e4\u00e4n paistettaessa siit\u00e4 tulee helposti kuivaa. Varsinkin sis\u00e4fileess\u00e4 ei ole juuri lainkaan rasvaa. Pekoni, jota aamiaiseksi tarjoillaan, ei vaadi suolan lis\u00e4ksi v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00e4 muita mausteita, paistinrasvakin tulee lihasta. Pataruoka, kuten karjalanpaisti saa parhaan ja maukkaimman koostumuksensa hitaasti uunissa hauduttamalla. Leivitetyt possunleikkeet taas saavat uutta vivahdetta, kun lis\u00e4\u00e4 mausteeksi korppujauhokuorrutukseen vaikkapa parmesaania ja timjamia. It\u00e4maisia makuja taas niit\u00e4 haluaville saa valmistamalla sweet and sour -possua. Porsaan liha on monipuolista ja parhaat sianlihareseptit ovat maltti ja mausteet.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

T\u00e4n\u00e4 p\u00e4iv\u00e4n\u00e4 ei hintakaan ole este liharuuan sy\u00f6miselle. Markettien v\u00e4linen kilpailu pit\u00e4\u00e4 sianlihan hinnan alhaisella tasolla, joten siit\u00e4 saa edullisesti varsin maukkaita ruokia. Ainoastaan kana on samaa hintaluokkaa kuin sianliha. Naudan liha ja kalatuotteet ovat edelleen jostakin syyst\u00e4 nyky\u00e4\u00e4n kalliita. Varsinkin erilaiset valmiiksi maustetut lihatuotteet ovat edullisia, niiden haittapuolena on kuitenkin se, ett\u00e4 t\u00e4llaisessa tuotteessa […]<\/p>\n","protected":false},"author":565,"featured_media":132,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":[],"categories":[],"tags":[4,3],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/82"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/users\/565"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=82"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/82\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":133,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/82\/revisions\/133"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media\/132"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=82"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=82"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=82"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}