{"id":46,"date":"2017-02-28T10:45:35","date_gmt":"2017-02-28T10:45:35","guid":{"rendered":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/?page_id=46"},"modified":"2020-09-18T14:48:49","modified_gmt":"2020-09-18T14:48:49","slug":"riistaruokaa-metsastamalla","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/riistaruokaa-metsastamalla\/","title":{"rendered":"Riistaruokaa mets\u00e4st\u00e4m\u00e4ll\u00e4"},"content":{"rendered":"

Riistan mets\u00e4styksen ja sen k\u00e4ytt\u00e4misen ravinnoksi hyv\u00e4ksyv\u00e4t usein jopa ne luontoaktivistit, jotka eiv\u00e4t yleens\u00e4 hyv\u00e4ksy mink\u00e4\u00e4nlaisen \"Riistaruokaatuotantoel\u00e4imen lihan sy\u00f6nti\u00e4. Riista n\u00e4hd\u00e4\u00e4n ik\u00e4\u00e4n kuin luonnollisena vaihtoehtona ravinnoksi, sill\u00e4 riistael\u00e4in on saanut el\u00e4\u00e4 luonnollisessa ymp\u00e4rist\u00f6ss\u00e4\u00e4n omaa lajityypillist\u00e4 el\u00e4m\u00e4\u00e4ns\u00e4. Joskus kyll\u00e4kin saattavat unohtua ne tosiseikat, ett\u00e4 luonnonvaraisen el\u00e4imen el\u00e4m\u00e4 on vaaroja t\u00e4ynn\u00e4. Riistael\u00e4imen el\u00e4m\u00e4\u00e4n kuuluvat pedot, taudit, n\u00e4lk\u00e4 sek\u00e4 ep\u00e4onnistuneet poikimiset tai vasomiset. Luonnonvaraisen el\u00e4imen elo on varsinaista selviytymistaistelua p\u00e4iv\u00e4st\u00e4 toiseen. Kuitenkin riistaruoka tarjoaa upean lis\u00e4n ruokavalioomme. T\u00e4t\u00e4 soisi k\u00e4ytett\u00e4v\u00e4n enemm\u00e4nkin l\u00e4nsimaisessa ruuanlaittoperinteess\u00e4. Valmistusprosessista tulee entist\u00e4kin hauskempaa, kun yhdist\u00e4t siihen hauskoja oheisohjelmia. Lue lis\u00e4\u00e4<\/a> vaihtoehdoista, joilla saa tehty\u00e4 arkisesta hetkest\u00e4 entist\u00e4kin mielekk\u00e4\u00e4mp\u00e4\u00e4.<\/span><\/p>\n

Riistael\u00e4imen liha on tarkastettava tietyiss\u00e4 tapauksissa<\/span><\/h2>\n

Riistael\u00e4imen lihan k\u00e4yt\u00f6st\u00e4 on olemassa tarkat s\u00e4\u00e4nn\u00f6kset, joihin on syyt\u00e4 perehty\u00e4 ennen kuin sit\u00e4 alkaa toimittaa yleiseen kulutukseen. Kuitenkin yleisesti ottaen p\u00e4tee seuraava s\u00e4\u00e4nt\u00f6. Mik\u00e4li riistael\u00e4imen lihaa on tarkoituksena vied\u00e4 yleiseen kulutukseen, kuten ravintoloihin tai v\u00e4hitt\u00e4ismyyntiin, on liha p\u00e4\u00e4s\u00e4\u00e4nt\u00f6isesti tarkastettava ennen sit\u00e4. T\u00e4h\u00e4n s\u00e4\u00e4nt\u00f6\u00f6n l\u00f6ytyy kuitenkin poikkeuksia ja h\u00f6llennyksi\u00e4, joista on hyv\u00e4 ottaa selv\u00e4\u00e4.\u00a0<\/span>Mets\u00e4st\u00e4j\u00e4lla tai mets\u00e4stysseuralla on kuitenkin oikeus myyd\u00e4 tai ottaa pienimuotoisesti omaan k\u00e4ytt\u00f6\u00f6n lihaa, jota ei ole tarkastettu. Kyseess\u00e4 t\u00e4ytyy kuitenkin olla suora luovutus yksityishenkil\u00f6lle. Tarkastamatonta riistael\u00e4imen myyt\u00e4v\u00e4\u00e4 tai luovutettavaa lihaa saa my\u00f6s leikata tai j\u00e4\u00e4dytt\u00e4\u00e4 suoraan tarkoitettuna lopulliselle yksityiselle kuluttajalle. Tarkastamaton liha ei saa olla jalostettua kuitenkaan mink\u00e4\u00e4nlaisiksi tuotteiksi, kuten jauhelihaksi, makkaraksi tai palvilihaksi. Luovuttamisen tulee tapahtua suoraan kuluttajalle, v\u00e4litt\u00e4ji\u00e4 tai tukkumyyntej\u00e4 ei t\u00e4ss\u00e4 prosessissa hyv\u00e4ksyt\u00e4.<\/span><\/p>\n

Riistael\u00e4imen liha on k\u00e4sitelt\u00e4v\u00e4 hygieenisesti<\/span><\/h2>\n

Riistaliha pilaantuu herk\u00e4sti, kuten liha yleens\u00e4kin. Sen vuoksi sit\u00e4 on k\u00e4sitelt\u00e4v\u00e4 ammattimaisesti. Saalis pit\u00e4\u00e4 kuljettaa asianmukaisesti, liha tulee paloitella ammattitaidolla ja s\u00e4ilytyksen on tapahduttava oikeanlaisissa kylmiss\u00e4 olosuhteissa, jotta tuote s\u00e4ilyy hyv\u00e4laatuisena. Oikea riistalihan k\u00e4sittely muodostaa laadukkaan perustan herkullisen riistaruuan valmistamiseen. Riiputus on er\u00e4\u00e4nlaista raakakypsytt\u00e4mist\u00e4. Se tekee riistalihasta laadukkaampaa ja mureampaa ja n\u00e4in ollen se on oleellinen tekij\u00e4 hyv\u00e4n lihan valmistamiselle. Tosin nuoria el\u00e4imi\u00e4 ei tarvitse v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00e4 riiputtaa. Aikuista el\u00e4int\u00e4 on hyv\u00e4 riiputtaa joskus jopa viikon verran. Riiputtamisessa optimaalisin l\u00e4mp\u00f6tila on nollan ja nelj\u00e4n asteen v\u00e4lill\u00e4. Ruhoa ei saa kuitenkaan p\u00e4\u00e4st\u00e4\u00e4 j\u00e4\u00e4tym\u00e4\u00e4n, sill\u00e4 j\u00e4\u00e4tyminen keskeytt\u00e4\u00e4 raakakypsymisprosessin.<\/span><\/p>\n

Riistaruuan valmistaminen<\/span><\/h2>\n

Riistaruuan makua ei kannata peitt\u00e4\u00e4, vaan pikemminkin korostaa samoilla aineksilla kuin mit\u00e4 sen elinymp\u00e4rist\u00f6ss\u00e4kin on ollut. Luonnonmarjoista valmistetut marjamehut toimivat erinomaisesti riistaruokien kanssa. Samoin erilaiset marjahillot ja -hyytel\u00f6t t\u00e4ydent\u00e4v\u00e4t makuel\u00e4myst\u00e4. N\u00e4iss\u00e4 raaka-aineena voidaan k\u00e4ytt\u00e4\u00e4 vaikkapa karpaloa tai puolukkaa. Riistakeiton suurustamiseen k\u00e4y mainiosti ohrajauho ja maustamiseen kaikki Suomessa kasvavat yrtit. Riistalihan kypsennysaikaan vaikuttavat el\u00e4imen ik\u00e4 ja koko. Luonnollisesti paisteja kypsennet\u00e4\u00e4n ja haudutetaan pitemp\u00e4\u00e4n kuin esimerkiksi luuttomia fileit\u00e4. Tervetuloa nauttimaan riistaruuan maailmasta!<\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Riistan mets\u00e4styksen ja sen k\u00e4ytt\u00e4misen ravinnoksi hyv\u00e4ksyv\u00e4t usein jopa ne luontoaktivistit, jotka eiv\u00e4t yleens\u00e4 hyv\u00e4ksy mink\u00e4\u00e4nlaisen tuotantoel\u00e4imen lihan sy\u00f6nti\u00e4. Riista n\u00e4hd\u00e4\u00e4n ik\u00e4\u00e4n kuin luonnollisena vaihtoehtona ravinnoksi, sill\u00e4 riistael\u00e4in on saanut el\u00e4\u00e4 luonnollisessa ymp\u00e4rist\u00f6ss\u00e4\u00e4n omaa lajityypillist\u00e4 el\u00e4m\u00e4\u00e4ns\u00e4. Joskus kyll\u00e4kin saattavat unohtua ne tosiseikat, ett\u00e4 luonnonvaraisen el\u00e4imen el\u00e4m\u00e4 on vaaroja t\u00e4ynn\u00e4. Riistael\u00e4imen el\u00e4m\u00e4\u00e4n kuuluvat pedot, taudit, n\u00e4lk\u00e4 […]<\/p>\n","protected":false},"author":565,"featured_media":126,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":[],"categories":[],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/46"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/users\/565"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=46"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/46\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":127,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/46\/revisions\/127"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media\/126"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=46"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=46"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=46"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}