{"id":41,"date":"2017-02-28T09:35:57","date_gmt":"2017-02-28T09:35:57","guid":{"rendered":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/?page_id=41"},"modified":"2020-09-18T14:29:10","modified_gmt":"2020-09-18T14:29:10","slug":"lihan-sailyttamisen-tarkeat-asiat","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/lihan-sailyttamisen-tarkeat-asiat\/","title":{"rendered":"Lihan s\u00e4ilytt\u00e4misen t\u00e4rke\u00e4t asiat"},"content":{"rendered":"

Liha on erityisen herkk\u00e4 elintarvike, jota on k\u00e4sitelt\u00e4v\u00e4 ja s\u00e4ilytett\u00e4v\u00e4 oikein, jotta se ei pilaantuisi. N\u00e4in ollen lihan k\u00e4sittely vaatii erityisen tarkkaa hygieniaa, jotta tuote s\u00e4ilyy hyv\u00e4n\u00e4.<\/span><\/p>\n

Katkeamaton kylm\u00e4ketju <\/span><\/h2>\n

\"LihanLihan k\u00e4sittelyss\u00e4 on oleellista noudattaa katkeamatonta kylm\u00e4ketjua, joka tarkoittaa sit\u00e4, ett\u00e4 lihaa pidet\u00e4\u00e4n kylm\u00e4n\u00e4 kuljetuksessa, varastoinnissa sek\u00e4 my\u00f6skin kaupan tiskiss\u00e4. Kylm\u00e4ketjun tulee jatkua viel\u00e4 kaupasta kotiin aivan lopulliseen lihan k\u00e4ytt\u00f6\u00f6n saakka. Kotij\u00e4\u00e4kaapissa lihaa pit\u00e4\u00e4 s\u00e4ilytt\u00e4\u00e4 alle plusnelj\u00e4-asteisessa l\u00e4mp\u00f6tilassa mielell\u00e4\u00e4n sen omassa pakkauksessaan. Kun kaupasta ostettaessa liha kannattaa ostaa vasta viimeisten ostosten joukossa, niin kotona ostoliha on varastoitava j\u00e4\u00e4kaappiin heti ensimm\u00e4isen\u00e4. Kylm\u00e4ketjun katkeamattomuudesta kannattaa huolehtia erityisesti kes\u00e4aikaan. Raaka liha on syyt\u00e4 s\u00e4ilytt\u00e4\u00e4 j\u00e4\u00e4kapissa eri paikassa kuin muu ruuat.\u00a0<\/span>Varsinkin palvelutiskill\u00e4 myyt\u00e4v\u00e4 jauheliha on herkk\u00e4 pilaantumaan. Se s\u00e4ilyy tuoreena huomattavasti lyhyemm\u00e4n aikaa kuin muu liha. N\u00e4in ollen t\u00e4llainen jauheliha tulee joko kypsent\u00e4\u00e4 tai paistaa nopeasti samana p\u00e4iv\u00e4n\u00e4 kuin se on ostettu. Yleens\u00e4kin palvelutiskill\u00e4 myyt\u00e4v\u00e4\u00e4 tuoretta lihaa ei tule s\u00e4ilytt\u00e4\u00e4 j\u00e4\u00e4kaapissa viikkokausia, vaan se on k\u00e4ytett\u00e4v\u00e4 parissa kolmessa p\u00e4iv\u00e4ss\u00e4. Toisena vaihtoehtona on pakastaa se v\u00e4litt\u00f6m\u00e4sti. Sallaiset lihat ja jauhelihat, jotka ovat pakattu vakuumipakkauksiin, kannattaa laittaa j\u00e4\u00e4kaappiin omissa avaamattomissa pakkauksissa. T\u00e4ll\u00e4 tavoin niit\u00e4 voidaan k\u00e4ytt\u00e4\u00e4 viimeiseen k\u00e4ytt\u00f6p\u00e4iv\u00e4\u00e4n saakka, kunhan j\u00e4\u00e4kaappi on tarpeeksi kylm\u00e4 ja valolta suojattu.<\/span><\/p>\n

Lihan pakastaminen ja sulattaminen<\/span><\/h2>\n

Sek\u00e4 pakattua ett\u00e4 pakkaamatonta lihaa voidaan my\u00f6s pakastaa, kunhan se tehd\u00e4\u00e4n heti tuoreeltaan ja mieluiten pakastimen ollessa kytkettyn\u00e4 pakastustoiminnolle. Pakkaamaton liha voidaan laittaa pakastuspussiin ja pakattu liha voidaan antaa olla avaamattomassa rasiassaan. Hyv\u00e4n\u00e4 muistis\u00e4\u00e4nt\u00f6n\u00e4 on, ett\u00e4 mit\u00e4 v\u00e4h\u00e4rasvaisempaa liha on, sen pitemp\u00e4\u00e4n se s\u00e4ilyy, jopa kuuden kuukauden ajan. Yleens\u00e4kin rasvaisempi jauheliha sek\u00e4 kaikki sianliha on k\u00e4ytett\u00e4v\u00e4 kolmen kuukauden kuluessa niiden laittamisesta pakastimeen. T\u00e4ll\u00f6in pakastimen l\u00e4mp\u00f6tilan on oltava v\u00e4hint\u00e4\u00e4n -18 astetta, jotta bakteerit eiv\u00e4t p\u00e4\u00e4se pilaamaan tuotetta.\u00a0<\/span>Lihan sulatus kannattaa tehd\u00e4 mahdollisimman hitaasti, jotta liha pysyy kiinte\u00e4n\u00e4 ja mehukkaana. N\u00e4in ollen sulatukselle oikea paikka on j\u00e4\u00e4kaappi. T\u00e4ytyy muistaa, ett\u00e4 sulatettua lihaa ei saa laittaa pakastimeen uudelleen, vaan se on kypsennett\u00e4v\u00e4 v\u00e4litt\u00f6m\u00e4sti sulamisen tapahduttua. Sulatettu liha menee huonoksi nopeammin kuin tuore liha.<\/span><\/p>\n

Lihan kypsent\u00e4minen<\/span><\/h2>\n

Vaikka ruokatrendeiss\u00e4 usein suositaan lihan tarjoamista v\u00e4h\u00e4n raakana, niin useimpia lihoja, kuten sianlihaa, broileria ja jauhelihaa on kypsennett\u00e4v\u00e4 aina riitt\u00e4v\u00e4sti. Jauhelihan kypsyyden tunnistaa siit\u00e4, ett\u00e4 se muuttuu harmaaksi. Broilerin ja sianlihan kypsyys voidaan p\u00e4\u00e4tell\u00e4 siit\u00e4, ett\u00e4 kyps\u00e4 liha on vaalean v\u00e4rist\u00e4. <\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Liha on erityisen herkk\u00e4 elintarvike, jota on k\u00e4sitelt\u00e4v\u00e4 ja s\u00e4ilytett\u00e4v\u00e4 oikein, jotta se ei pilaantuisi. N\u00e4in ollen lihan k\u00e4sittely vaatii erityisen tarkkaa hygieniaa, jotta tuote s\u00e4ilyy hyv\u00e4n\u00e4. Katkeamaton kylm\u00e4ketju Lihan k\u00e4sittelyss\u00e4 on oleellista noudattaa katkeamatonta kylm\u00e4ketjua, joka tarkoittaa sit\u00e4, ett\u00e4 lihaa pidet\u00e4\u00e4n kylm\u00e4n\u00e4 kuljetuksessa, varastoinnissa sek\u00e4 my\u00f6skin kaupan tiskiss\u00e4. Kylm\u00e4ketjun tulee jatkua viel\u00e4 kaupasta kotiin […]<\/p>\n","protected":false},"author":565,"featured_media":124,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":[],"categories":[],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/41"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/users\/565"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=41"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/41\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":125,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/41\/revisions\/125"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media\/124"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=41"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=41"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=41"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}