{"id":26,"date":"2017-02-27T15:49:11","date_gmt":"2017-02-27T15:49:11","guid":{"rendered":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/?page_id=26"},"modified":"2020-09-18T13:39:13","modified_gmt":"2020-09-18T13:39:13","slug":"tervetuloa-lihaexpertit-fi-sivustolle","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/","title":{"rendered":"Tervetuloa Lihaexpertit.fi -sivustolle"},"content":{"rendered":"

N\u00e4iss\u00e4 sivuston artikkeleissa k\u00e4sitell\u00e4\u00e4n kotimaista lihaa ja siihen liittyvi\u00e4 asioita monista eri n\u00e4k\u00f6kulmista. Artikkeleissa esitell\u00e4\u00e4n suomalaista lihantuotantoa monipuolisesti. Samalla k\u00e4yd\u00e4\u00e4n l\u00e4pi yleisemminkin elintarviketuotantoon liittyvi\u00e4 eettisi\u00e4 periaatteita sek\u00e4 sen tarkkaa valvontaa. Keski\u00f6ss\u00e4 on siis kotimainen, arvokas ja arvostettu proteiinipitoinen tuote, liha.<\/span><\/p>\n

Maatalouden alku Suomessa<\/span><\/h2>\n

\"TervetuloaSuomalaisen ruokaperinteen juuret ovat ajassa, jolloin proteiinipitoinen liha oli harvinaista herkkua. Tuohon aikaan mets\u00e4stettiin ja kalastettiin, eik\u00e4 varsinaista maanviljely\u00e4 viel\u00e4 harjoitettu. Ihmiset vaelsivat vesist\u00f6reittej\u00e4 pitkin, sill\u00e4 vesien \u00e4\u00e4rell\u00e4 oli yleens\u00e4 varmimmin tarjolla yht\u00e4 proteiinin l\u00e4hdett\u00e4, nimitt\u00e4in kalaa. Pikkuhiljaa asutus alkoi vakiintumaan tiettyihin keskittymiin vesist\u00f6jen rannoille. Samoihin aikoihin alettiin harrastamaan pienimuotoista maanviljely\u00e4. Aluksi viljely oli kaskiviljely\u00e4, erityisesti Suomen it\u00e4isissa osissa, mutta my\u00f6s peltoviljely\u00e4, jota harjoitettiin l\u00e4hinn\u00e4 l\u00e4ntisiss\u00e4 osissa. Tarjosihan l\u00e4ntinen rannikko, joka oli vanhaa merenpohjaa, hedelm\u00e4lliset kasvuolosuhteet erimuotoisten viljelykasvien viljelylle. N\u00e4in ollen maataloudessa alettiin pit\u00e4\u00e4 kotiel\u00e4imi\u00e4, joille voitiin tarjota nyt ruokaa omasta pellosta. Erilaisia sadon kuivausmenetelmi\u00e4 kehitettiin, jotta ruokaa olisi riitt\u00e4nyt my\u00f6s synkimm\u00e4n talven ajaksi niin ihmisille kuin kotiel\u00e4imillekin. Noihin aikoihin liha ei ollut jokap\u00e4iv\u00e4ist\u00e4 ruokaa, vaan sit\u00e4 sy\u00f6tiin l\u00e4hinn\u00e4 juhlap\u00e4ivin\u00e4 ja sadonkorjuuta juhlistamaan. Lihaa kuivattiin, suolattiin ja s\u00e4ilytettiin talven yli pakkasessa my\u00f6s erillisiss\u00e4 korkeissa, varren p\u00e4\u00e4ss\u00e4 olevissa niliaitoissa, joihin pedot eiv\u00e4t p\u00e4\u00e4sseet k\u00e4siksi. T\u00e4n\u00e4 p\u00e4iv\u00e4n\u00e4 lihan kohdalla puhutaan kylm\u00e4s\u00e4ilytysketjusta.<\/span><\/p>\n

Liha yhten\u00e4 maatalouden tuotannonaloista<\/span><\/h2>\n

T\u00e4n\u00e4 p\u00e4iv\u00e4n\u00e4 mets\u00e4stet\u00e4\u00e4n edelleen, mutta se on yleisesti ottaen riistakannan hoidollista toimintaa, eik\u00e4 monikaan taida el\u00e4tt\u00e4\u00e4 itse\u00e4\u00e4n pelk\u00e4st\u00e4\u00e4n mets\u00e4st\u00e4m\u00e4ll\u00e4. Mets\u00e4st\u00e4minen tapahtuu tarkkoja s\u00e4\u00e4nt\u00f6j\u00e4 noudattaen huomioiden el\u00e4inten pesint\u00e4- ja rauhoitusajat. Useimmiten mest\u00e4stysharrastus tapahtuu mets\u00e4stysseuroissa ja siihen vaaditaan erityinen mets\u00e4styskortin suorittaminen, joka on mets\u00e4stystietoja mittaava teoriakoe. Luonnosta saatava riistaruoka, kuten esimerkiksi hirvenliha on kuitenkin arvostettua herkkua, joka tekee hirviseuraan liittymisest\u00e4 houkuttelevan vaihtoehdon. Samoin erilaisten riistalintujen liha on erinomaisen makuista ja antaa oman lis\u00e4ns\u00e4 suomalaiseen ruokap\u00f6yt\u00e4\u00e4n. Riistaruokien myymisess\u00e4 on noudatettava erilaisia lihantarkastusta ja hygieniaa koskevia s\u00e4\u00e4nn\u00f6ksi\u00e4. Yleisesti ottaen riistaruoka on terveellist\u00e4 ja v\u00e4h\u00e4rasvaista ja sen makua leimaa tietynlainen, jonkin verran voimakas ja t\u00e4ysin tunnistettava riistamaku. Luonnon aromit sek\u00e4 vuodenaika maistuvat riistassa.<\/span><\/p>\n

Tilamyynti valtaa alaa<\/span><\/h2>\n

Valveutuneet kuluttajat haluavat tiet\u00e4\u00e4 kuluttamiensa elintarvikkeiden, kuten lihan alkuper\u00e4n. T\u00e4h\u00e4n tilamyynti tarjoaa oivan mahdollisuuden. Lis\u00e4ksi he pystyv\u00e4t n\u00e4kem\u00e4\u00e4n ne olosuhteet, joissa maataloustuote, olipa kyseess\u00e4 vaikkapa viime vuosina l\u00e4hes hitiksi noussut karitsanliha, on tuotettu. Toisekseen kuluttajat tukevat n\u00e4in l\u00e4hiruuan tuottajaa suoraan ilman v\u00e4lik\u00e4si\u00e4 ja osaltaan yll\u00e4pit\u00e4v\u00e4t l\u00e4hiseudun ty\u00f6paikkoja. Kuluttajan ostaessa tuotteita suoraan tilalta, ehk\u00e4ist\u00e4\u00e4n my\u00f6s turhaa tuontiruuan rahtaamista maailman \u00e4\u00e4rist\u00e4 sek\u00e4 samalla torjutaan niit\u00e4 p\u00e4\u00e4st\u00f6j\u00e4, joita ruuan kuljettaminen maailmanlaajuisesti aiheuttaa. Jos olet kiinnostunut lukemaan hieman kevyemmist\u00e4 aiheista, lue lis\u00e4\u00e4<\/a> t\u00e4\u00e4lt\u00e4.<\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

N\u00e4iss\u00e4 sivuston artikkeleissa k\u00e4sitell\u00e4\u00e4n kotimaista lihaa ja siihen liittyvi\u00e4 asioita monista eri n\u00e4k\u00f6kulmista. Artikkeleissa esitell\u00e4\u00e4n suomalaista lihantuotantoa monipuolisesti. Samalla k\u00e4yd\u00e4\u00e4n l\u00e4pi yleisemminkin elintarviketuotantoon liittyvi\u00e4 eettisi\u00e4 periaatteita sek\u00e4 sen tarkkaa valvontaa. Keski\u00f6ss\u00e4 on siis kotimainen, arvokas ja arvostettu proteiinipitoinen tuote, liha. Maatalouden alku Suomessa Suomalaisen ruokaperinteen juuret ovat ajassa, jolloin proteiinipitoinen liha oli harvinaista herkkua. Tuohon […]<\/p>\n","protected":false},"author":565,"featured_media":118,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":[],"categories":[],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/26"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/users\/565"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=26"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/26\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":119,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/26\/revisions\/119"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media\/118"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=26"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=26"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.lihaexpertit.fi\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=26"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}